O proizvodu
Ventili se u sistemima cevovoda koriste radi kontrole protoka tečnosti. Proizvode se u različitim oblicima i od različitih materijala. Adekvatan izbor ventila veoma je važan kako bi se dobio sistem koji je maksimalno siguran i efikasan, koji ima pristupačnu cenu i koji je dugotrajan.

U složenim sistemima protivpožarne zašite koja štiti živote i imovinu bitno je da pravilno funkcionišu sve komponente. Ventili koji se koriste u sistemima protivpožarne zaštite  nisu izuzetak, NIBCO protivpožarni ventili su UL/FM sertifikovani što vam garantuje kvalitet i pouzdanost.

protivpozarni-ventili

Underwriters Laboratories Inc. (UL) je nezavisna, neprofitna organizacija za ispitivanje bezbednosti proizvoda i sertifikaciju. Više od jednog veka bavi se testiranjem bezbednosti proizvoda namenjenih javnosti. Svake godine, više od 16 milijardi UL oznaka se primenjuje na proizvode u celom svetu.

Factory Mutual Research Corporation (FMRC) agencija za testiranje osiguravajućih kompanija. Factory Mutual Research radi sa komercijalnim i industrijskim klijentima u cilju rešavanja problema putem jedinstvene interakcije naše tri radne jedinice: Standarda, Istraživanja i Sertifikacije proizvoda (Odobrenja). Rezultati istraživanja postavljaju nove standarde koji poboljšavaju praksu sprečavanja gubitaka i pomažu pri razvoju novih proizvoda. Pored toga, proizvođači koriste usluge nezavisne laboratorije za testiranje Factory Mutual Research kako bi dobili odobrenje kojim se potvrđuje pouzdanost njihovih proizvoda i usluga.

Proizvod sa UL i FM sertifikatom je garantovano vrhunskog kvaliteta i pouzdan.

NIBCO se 1963. godine pojavio na tržištu ventila, preuzimanjem fabrike “SCOTT VALVE” iz Detroita, američka savezna država Mičigen. Ulaskom na tržište ventila NIBCO je u svojoj livnici u Nakodočesu u američkoj saveznoj državi Teksas, počeo proizvodnju zasun ventila, ravnih ventila i nepovratnih ventila.

 1. godine u Blajtvilu, u američkoj saveznoj državi Arkanzas, izgrađena je nova fabrika za proizvodnju zasun ventila, ravnih ventila i nepovratnih ventila od livenog gvožđa.
 2. godine izvršeno je preuzimanje fabrike za proizvodnju kuglastih ventila sa prirubnicom “LUNKENHEIMER (QUARTROL)”.
 3. godine NIBCO preuzima fabriku “THE (TRUELINE)” i počinje proizvodnju kuglastih ventila sa prirubnicom SPLIT BODY (FULE BORE) klase 150 do klase 600.

NIBCO je danas jedan od najvećih svetskih proizvođača ventila a i u svom vlasništvu ima dve livnice i više proizvodnih pogona za proizvodnju svih vrsta ventila. Možete računati na širok asortiman ventila (od  1/4″ (6mm) pa sve do 36″ (900mm)) koji su dizajnirani da vam olakšaju posao.

Kada kažete NIBCO, možete biti sigurni i tri stvari: kvalitet, kratak rok isporuke i tehničku podršku.

Osnovne primene

Ventili su napravljeni da obavljaju četiri osnovne funkcije:
 1. Pokretanje i zaustavljanje protoka (izolovanje)
 2. Regulisanje (prigušivanje) protoka
 3. Sprečavanje reverzibilnosti protoka (povratnog toka)
 4. Regulisanje ili oslobađanje pritiska protoka

Konstrukcija ventila

1.      Ventili sa navojnim vretenom
 • Zasun (Šiber)
 • Ravni zaporni ventili /Ugaoni ravni zaporni ventili
2.     Ventili sa okretom od četvrt kruga
 • Kuglasti
 • Leptirasti
3.     Nepovratni ventili
 • Nepovratna klapna
 • Podižući
 • Sa aktivacijom opruge
4.     Način spajanja
 • Navoj
 • Prirubnica