O proizvodu
Kvalitetna oprema za grejanje omogućava da grejne instalacije zadovoljavaju i funkcionalni i estetski aspekt, te doprinose kvalitetnom životu i radu u stambenim i poslovnim objektima.

Oprema za grejanje obuhvata sve elemente potrebne za uspešnu grejnu instalaciju, sa ciljem maksimalne iskoristivosti resursa. Shodno tome, pravilan izbor cevi za grejanje je od neprocenjive važnosti. Cevi za grejanje obavljaju funkciju povezivanja izvora toplote sa grejnim telima. U cevima se nalazi grejni fluid (voda ili vodena para) a najčešći materijali koji se koriste za izradu cevi za grejanje tj. cevne mreže su čelik, bakar i plastika. Termoplastične cevi za grejanje poseduju mnogobrojne prednosti nasuprot metalnih cevi. Višestruke prednosti pogoduju kako izvođačima radova tako i krajnjim korisnicima. Upravo zbog toga ističemo upotrebu CPVC cevi za grejanje (oprema za grejanje) kao najefikasniji izbor.

cpvc-sch-1Hlorisani Polivinil Hlorid (CPVC) je termoplastični materijal za cevi i spojnice napravljen sa CPVC jedinjenjima koja ispunjavaju zahteve ASTM Klase 23447 kako je definisano u ASTM Specifikaciji D1784 i EN-ISO 15877 (za PVC-C). Izdržava pritisak do 138 bara i maksimalnu temperaturu od 100°C. Tokom 45 godina se dokazao kao sjajan materijal za cevovode koji distribuira vrele i korozivne tečnosti, toplu i hladnu vodu, vodovodne instalacije kao i proizvodnju cevi za grejanje (oprema za grejanje). Spaja se lepljenjem (CPVC cementom), takozvanim hladnim varenjem.

FlowGuard Gold® cevovod je napravljen od posebne plastike koja je hemijski poznata kao hlorisani polivinilhlorid (CPVC). FlowGuard Gold® CPVC je rezultat nove tehnologije koja obezbeđuje povećanu čvrstoću proizvoda. FlowGuard Gold® sistemi distribucije vode (vodovodne instalacije i oprema za grejanje) se montiraju sa odmah raspoloživim, jeftinim alatima. Zacementirani (zalepljeni) spojevi koji se već više od 45 godina pokazuju kao uspešni – FlowGuard Gold® cevovod (vodovodne instalacije)  -osiguravaju pouzdanost.

Sa dokazanom performansom u domovima, kondominijumima, apartmanima i hotelima širom sveta, FlowGuard Gold® cevovod je superioran izbor za milione zadovoljnih vlasnika domova. Savremene vodovodne instalacije podrazumevaju korišćenje plastičnih cevi. Vodovodne cevi od plastike tj. CPVC sistemi su idealni za cevovod sa pitkom vodom u svim tipičnim stambenim (samostalnim ili sa više porodica) zgradama, motel/hotel, kamp-kućama, stambenim naseljima, malim komercijalnim i institucionalnim strukturama. CPVC cevovod se instalira i koristi od 1959. godine, a prvobitne vodovodne instalacije i dalje besprekorno rade. CPVC cevi su pogodne za korišćenje i kao cevi za grejanje. CPVC cevovod je od njegovog razvoja instaliran na više od milijardu metara sistema u kućama, kondominijumima, zgradama, apartmanima i hotelima, uključujući 12 miliona domova. CPVC cevovod se neće prerano pokvariti usled korozije, elektrolize, ili stvaranja kamenca u oblastima u kojima su voda, tlo, i/ili atmosferski uslovi agresivni, stoga oprema za grejanje i vodovodne instalacije od CPVC-a bez kompromisa odgovaraju svim standardima.

Karakteristike i koristi

Potražite Zlato!

ČISTOĆA VODE – Neka voda je klasifikovana kao „agresivna“. Iako takva voda može biti bezbedna za piće, ona može da utiče na vodovodne instalacije i cevovod i da dovede do toga da se elementi kao što su olovo, bakar i kadmijum rastvore u vodi. Kao rezultat toga, cevovod unutar doma može biti veliki izvor nečistoća. Pod tim svetlom mnogi vlasnici domova i stanovnici apartmana sada radije kupuju pitku vodu, ili je filtriraju da bi uklonili teške metale. Drugi način da minimizujete takve nečistoće u vašoj vodi jeste da specifikujete FlowGuard Gold cevovod vodovodne instalacije. Cevne spojnice FlowGuard Gold hlorisanog polivinilhlorida (CPVC cevovoda) nisu izvor nečistoća od teških metala, i odgovaraju strogim bezbednosnim zahtevima ANSI/NSF Standarda 61 (Komponente pitke vode, zdravstveni efekti). Takođe, za razliku od nekih sistema, CPVC vodovodne instalacije ispunjavaju zahteve ANSI/NSF 61 bez obzira na pH vode (pH je uobičajeno merenje jedne od karakteristika pitke vode).

TRAJNOST – Za razliku od metalnih cevi, CPVC cevovod je veoma otporan na koroziju. Metalni cevovod može da korodira i da procuri kada je lokalna voda „agresivna“, usled prisustva visokih nivoa kiseonika, niskog pH, ili ostalih potencijalno korozivnih elemenata. Veoma agresivna voda, iako bezbedna za piće, može da dovede do korozije ili „bušenja“ i time izazove curenje vodovodne instalacije za samo par godina. Oprema za grejanje koja podrazumeva kvalitetne cevi za grejanje najnovije generacije odnosi se upravo na CPVC cevi. CPVC cevovod je otporan na koroziju te je u nekim slučajevima, korišćenje CPVC cevi za grejanje, ili pak instaliranje CPVC vodovodne instalacije, jedino trajno rešenje.

 

ENERGETSKA EFIKASNOST – Svaki cevovod sa toplom vodom donekle zrači toplotu. To nije samo izgubljena energija, već i dovodi do toga da padne temperatura vode u cevi i time se do slavina isporuči hladnija voda. Međutim, CPVC cevovod daleko manje provodi toplotu nego drugi sistemi. Kao rezultat toga, CPVC cevovod pomaže da se voda sačuva od hlađenja i obezbeđuje više tople vode za korisnika. Obratno, slab „transfer“ toplote CPVC vodovodne instalacije takođe pomaže da se voda sačuva od zagrevanja. Kada se radi o biranju vodovodne instalacije koja će pomoći da vaša topla voda ostane topla a vaša hladna voda da ostane hladna, FlowGuard Gold CPVC cevovod je najbolji izbor. Poboljšane karakteristike termalne provodljivosti povezane sa CPVC-om mogu da stvore znatne dugoročne uštede za vlasnika doma ili stanara koji ima svest o energiji. Takodje, kada se bira oprema za grejanje i cevi za grejanje, treba obratiti pažnju na energetsku efikasnost. Termalna provodljivost bakarnog sistema je 2500 puta veća od CPVC sistema za vodovodne instalacije.

link za video: https://www.stepen.rs/index.php?custom=videoisp&id=6

SMANJENA KONDENZACIJA – Zbog toga što su neki sistemi vodovodne instalacije dobri provodnici toplote, spoljašnja površina koja prenosi hladnu vodu će se ohladiti. Vlaga u vazduhu potom može da se kondenzuje na ovoj hladnoj površini i da, u nekim slučajevima, izazove kapanje. Očigledno, kapanje vode sa cevi nije poželjno zato što voda može da prouzrokuje štetu. FlowGuard Gold cevovod je napravljen od CPVC-a koji ispoljava slab „transfer“ toplote. Kao rezultat toga, spoljašnja površina CPVC cevi koja prenosi hladnu vodu ne postaje tako hladna kao kod drugih cevi i potencijal za kondenzaciju vlage (i kapanje) biva znatno smanjen kada se koristi FlowGuard Gold cevovod i spojnice.

link za video: https://www.stepen.rs/index.php?custom=videoisp&id=5

TIHI RAD – FlowGuard Gold cevovod je četiri puta tiši nego metalni cevovod – metalne vodovodne cevi i cevi za grejanje. Prema skorijoj NSF međunarodnoj studiji metal je sklon „vodenom čekiću“ koji može da rezonira buku kroz zgradu. Uz to, buka izazvana vodom koja jednostavno teče kroz cevovod je primetno manja sa CPVC-om.

STVARANJE KAMENCA – Za razliku od metalnog, CPVC cevovod nije podložan koroziji. Nema stvaranja kamenca što znači da nema gubitka pritiska i smanjenja trajnosti vodovodne instalacije.

SVOJSTVA ZAPALJIVOSTI – FlowGuard Gold CPVC ima temperaturu paljenja od 900° F (482°C) što je najniža temperatura na kojoj se razvija dovoljno zapaljivog gasa koji može biti zapaljen malim spoljašnjim plamenom. Mnoge druge zapaljive materije, kao što je drvo, pale se na na 500°F (260°C) ili manje. FlowGuard Gold CPVC cevovod neće podržati gorenje. Mora biti primoran da gori usled njegovog veoma visokog Indeksa ograničenja kiseonika (LOI) od 60. LOI je procenat kiseonika potrebnog u atmosferi da podrži sagorevanje. Budući da Zemljina atmosfera sadrži samo 21% kiseonika, FlowGuard Gold CPVC cevovod neće goreti.

Indeks ograničenja kiseonika (LOI)

Kiseonik koji se nalazi u Zemljinoj atmosferi – 21%
Materijal LOI
Pamuk 16 – 17
Polipropilen 18
Breza 20
CPVC 60

 

FlowGuard Gold CPVC ima znatno nižu temperaturu sagorevanja pri 7.770 BTU/lb u poređenju sa duglazijom pri 9.040 BTU/lb i polipropilenom pri skoro 20.000 BTU/lb. Materijali sa visokom temperaturom sagorevanja ovekovečuju zapaljivu mešavinu koja, kada se zapali, stvara više toplote i dovodi do toga da proces gorenja postane nezavisan. FlowGuard Gold CPVC ne može da bude izvor paljenja vatre ili da podrži sagorevanje. Američka kompanija za testiranje je, korišćenjem test protokola sa Univerziteta Pitsburg, otkrila da se CPVC „smatra toksičnim koliko i drvo duglazije“. FlowGuard Gold CPVC je, takođe, emitovao izuzetno niske nivoe dima. Testiranje pri Underwriters Laboratories u Kanadi je pokazalo da CPVC proizvodi (oprema za grejanje i vodovodne instalacije) čine samo jednu trećinu dima od osušenog drveta.

Ovo svojstvo čini CPVC cevovod atraktivnom alternativom za čeličnu i bakarnu cev kod automatskih protivpožarnih sistema. CPVC sistemi za protivpožarne sisteme su odobreni u SAD za upotrebu u stambenim zgradama za jednu ili više porodica. Instalacija treba da bude u skladu sa NFPA Odeljkom 13, 13D, i 13R.

link za video: https://www.stepen.rs/index.php?custom=videoisp&id=3

Priprema

FlowGuard Gold CPVC cevovod je sistem koji je:
  • Bezbedan za okolinu
  • Ima dugotrajni vek trajanja
  • Lak za instaliranje i rukovanje
  • Otporan na koroziju
PRIMENA:
  • Instalacije za toplu i hladnu pitku vodu (vodovodne instalacije)
  • Instalacije centralnog grejanja (oprema za grejanje, cevi za grejanje)
  • Instalacije za klimatizaciju (grejanje i hlađenje)
  • Industrijske instalacije
  • Transport različitih hemijskih fluida
  • Protivpožarni sistemi
Temperatura rada:
  • stalna 82°C
  • maksimalna 95°C (temperatura kvara)
  • pritisak rada zavisi od temperature